Szenteste Software Update 2.0: 1975 vs. 2015

Jöjjön akkor egy rendhagyó írás Karácsony apropóján, valami teljesen más megközelítésből és formában remélve, hogy senki sem olvas ebbe a szösszenetbe többet annál, mint ami.

A minap épp azon tűnődtem, hogy mennyire stresszes volt szüleinknek (és később nekünk is) a karácsonyi készülődés. Azon belül is Karácsony reggele és délutánja, amikor mindennek – karácsonyfa állítás, díszítés, bevásárlás, ajándék csomagolás, vacsora, stb – el kellett készülnie kevesebb mint 8 óra alatt, és mindezt úgy, hogy a gyerekek közben állandóan ”útban voltak”, folyamatosan ajándék után kutakodtak, enni kértek. Az élet, és vele a gyerekek bioritmusa ugyanis sosem állt meg. A gyerekeknek nem lehetett azt mondani, hogy akkor légyszíves ne zavarjatok most 8 órán keresztül, mert készülnünk kell a Szentestére. Ők természetesen – és ez így van, volt rendjén – mit sem sejtettek abból, hogy mindez micsoda idegeskedéssel jár a szülőknek. Ehhez a nem is olyan rég múlt stresszhelyzethez képest, a mostani karácsony napi “célegyenes” Kismiska.

Talán visszasírjuk, vagy vissza fogjuk még sírni ezeket a stresszes karácsonyi készülődéseket. Ez hamar kiderül, talán hamarabb is mint gondolnánk. Még az is lehet, hogy már ezen bejegyzés elolvasása után is. Nos, e kontrasztot bemutatandó egy képzeletbeli álomutazásba viszlek el, ahol először újra eljátszunk egy Karácsonyi készülődést a 70-es évekből majd utána megpróbáljuk megnézni, hogy mi is zajlik ugyanezen a napon a közeljövőben…. nem nálunk még mielőtt bárki azt hinné.

Akkor kezdjük egy kitörölhetetlen emlékkel valamikor a hetvenes évek közepéről, amikor még tényleg azt hittem hogy a Jézuska hozza az ajándékokat.

______________________

Reggel 10 óra

Margitka, szia jó reggelt és Boldog Karácsonyt! Remélem nem ébresztettem fel a gyerekeket. Gyors leszek, mert gondolom te is készülődsz és nekem sincs sok időm. Sütöm a pogácsát a konyhában. Félek, hogy odaégnek.  Ez a francos telefonzsinór meg nem ér el odáig, úgyhogy gyors leszek. Akkor ahogy megbeszéltük, légyszíves szólj már Antinak, hogy vigye el Dedit valahova délután, hogy elmenjek megvenni a karácsonyfát, feldíszítsem és készen legyek mire hazajönnek. Hadd örüljön, hogy mekkora fát hozott a Jézuska idén. Barbit és Norbit is viszi ugye? Köszi Margitka, na rohanok, nehogy odaégjen a pogi.”

Reggel 11 óra

Kisfiam, most látom, hogy nincs itthon élesztő meg zsír! Megyek leugrok az ABC-be, mert mindjárt bezár és akkor nem lesz finom vacsora. Hozzak neked valamit? Tudod, ma nem lesz nagy ebéd. Finom karácsonyi vacsora lesz kicsit később. Addig öltözz fel és ha megnézted az Idesüsst, akkor kezdj el felöltözni, mert nem sokára jön Anti bácsi és elvisz titeket egyet sétálni bár a rádióban mintha azt mondták volna, hogy havazni fog. Á, ne ijedj meg! Azok ott összehordanak hetet-havat. Eddig még egyszer sem találták el az időjárást. Na mindegy, öltözz fel rétegesen mire visszajövök!

Dél

Megjöttem! Hoztam finom kakaós tekercset neked! És idenézz mit hoztam! Banán! De jó hogy lehet megint kapni! Egyed kisfiam, mert tavasszal már megint nem lesz. Emlékszel még, hogy hogy kell lehúzni a héját? Na, edd meg szép lassan, aztán most már tényleg öltözz fel, mert nemsokára jön Anti bácsi. Légyszíves tedd el a gombfoci csapataidat is a földről, mert a Jézuska oda hozza majd a karácsonyfát. Várod már? Na megyek, odateszem a levest a villanytűzhelyre.

Délután 1 óra

Szervusz Antikám, szia Barbi, szia Norbika, de jó hogy végre jöttél Anti, azt sem tudom hol áll a fejem, jó lesz egy kicsit a karácsonyra koncentrálni míg ti sétáltok egyet. Aztán mire sötétedik, de legkésőbb 4 órára hazagyertek, mert jön a Jézuska! Dedi, készülj! Mentek sétálni! Jól öltözz fel, mert kezd egyre jobban esni a hó.

Délután 2 óra

Margitkám, na végre elkezdhetjük a rohamtempót! Te hol tartassz? Én éppen most megyek megvenni a fát, aztán felhozom a díszeket a pincéből, közben sütöm a kacsát, úgyhogy rohanok is, nehogy odaégessem. Remélem Anti kitalált valamit mert egyre jobban esik a hó és még kell legalább másfél óra, amíg elkészülök mindennel.

Délután 3 óra

Jó hogy hívsz Margitkám, te hogy állsz? Én épp felcipeltem azt a dög nehéz fát. Bárcsak a Jézuska hozná igaziból is! Már rég felállítottam volna, de nem találtam a lábat hozzá, úgyhogy leszaladtam a Vas-műszakiba, hogy vegyek egy újat. Még épp záráskor értem oda, szerencsém volt. Aztán megtaláltam a díszeket is a pincében, de a csúcsdísz nincs meg. Sehol sem találom. Nem tudsz egyet kölcsön adni? Anélkül nincs igazi karácsonyfa, a gyerek nagyon hiányolná.

Délután 4 óra

Margitkám, Anti nem jött még? Tiszta ideg vagyok, hogy hol vannak a gyerekek? Zuhog a hó és tiszta sötét van már. Szép kis karácsony! Épp feldíszítettem a fát, becsomagoltam az ajándékokat, de elfogyott a csomagolópapír és a bolt meg bezárt. Átugorhatok egy gurigáért, mert a holdjáró autóra már nem maradt a szép csomagolópapírból. Köszi, jövök!”

Délután 5 óra

Margitkám, hol a francba van Anti? Már tényleg nagyon aggódok! Legalább egy telefonfülkét kereshetne és legalább téged hívhatna, hogy tudjuk mi van a gyerekekkel.  Közben a kaja meg kezd kihűlni. Szép kis karácsony! Mit csináljunk? Nem merek lemenni, azt sem tudom hol keressem őket és vak sötét van már. Reménykedjünk, hogy most már mindjárt itt lesznek. Szép kis Karácsony!

Délután 6 óra

Antikám, na végre. Már úgy aggódtam. Ugyan hol voltatok idáig? És hogy néznek ki a gyerekek? Mitől ilyen vizesek? És hogyhogy nem jutott eszedbe, hogy Karácsonykor nem jár a HÉV 4 óra után? Öt kilométert gyalogoltatok ebben az ítélet időben? Szegény gyerekek tisztára átfagytak. Nem csodálkozom, hogy sír mindegyik. Na mindegy, csakhogy épségben hazaértetek. Siess Margitkához, mert ő is nagyon izgul, aztán készülj, mert lehet, hogy neked emiatt nem hoz semmit a Jézuska!
Gyere be Dedi most már, ne sírj! Képzeld, közben megjött a Jézuska! Sok ajándékot hozott neked! Megyek felteszek egy karácsonyi kislemezt, csinálok egy kis karácsonyi hangulatot. Boldog Karácsonyt, kisfiam!

____________________________

Valamikor a nem is olyan távoli jövőben (2015?)

Reggel 10 óra

Emma nézd csak meg az iPod-odat! A karácsonyi visszaszámoló app szerint már kevesebb mint 24 óra és jön a Santa. Tudod, itt Amerikában holnap reggel hozza az ajándékot! Szólj légyszíves Áronnak is, és lassan kezdjétek elpakolni a Wii cuccokat! Szana szét vannak a szobában. Köszi.

Reggel 11 óra

Ani, nézd csak! Emlékszel, hogy letöltöttük ezt a karácsonyi bevásárló app-et még Novemberben? Most kaptam egy figyelmeztetőt, hogy még a Nagyinak nem vettünk ajándékot. Leugrom a Walmartba, mindjárt itt vagyok. Hozzak még valamit a boltból? Ha nem jut eszedbe semmi most, az sem baj, nyitva vannak késő estig. Szívesen elmegyek megint, még a gyerekeknek is egy jó program, addig sem kutakodnak ajándékok után.

Dél

Megjöttem! Hoztam finom csokis fánkot. Vettem egy pár gyümölcsöt is.
Áron, most töltöttem le neked egy jó karácsonyi olvasó app-et az iPAd-re, légyszives olvasd el gyakorlásnak, úgyis minden nap kell 20 percet olvasnod a szünetben. Emma, neked meg találtam egy másik app-et, amivel írhatsz Santának és egy órán belül visszaír. Gyere csak, írj egy levelet! Legalább gyakorlod az írást is egyúttal.

Délután 1 óra

Ani, kivittem a gyerekeket játszani a parkba, olyan szép idő van. Majd jövünk! Telcsit vittem, ha valami van, csörögj. Képzeld, Áron karácsonyi dalokat akar énekelni a parkban és talált egy jó app-et, amivel lehet duettet énekelni a Santával.

Délután 2 óra

Megjöttünk! Ani nézd csak mit találtam? Tök jó app, sok ötlettel a karácsonyi tortadíszítéshez. Nézegesd, hátha látsz valamit, amit a gyerekek is meg tudnak csinálni. Ja és itt van egy másik is, amivel talán le tudod kötni a gyerekeket mert megtanítja őket sütni egy-két karácsonyi süti recepten keresztül.

Délután 3 óra

Srácok, gyertek, hívjuk fel a rokonokat a Skypeon. Kívánjunk nekik Boldog Karácsonyt! Otthon már megjött a Jézuska. Nálunk csak holnap reggel jön. Igen Áron a Santa is. Utána nézzük meg mit csinálnak Santa rénszarvasai. Képzeljétek ezen az app-en meg lehet nézni kamerával a rénszarvasokat, ahogy legelésznek. Nagyon aranyosak.

Délután 4 óra

Ani de jó, hogy már Hálaadás után felállítottuk a fát, egy gonddal kevesebb. Már csak azt nem tudom, hogy mit találjak ki a gyerekeknek. Megvan. Emma, Áron, itt vannak a csillagszórók, ha feltettétek a fára, akkor utána itt van egy app amivel ti is feldíszíthetitek a magatok karácsonyfáját. Akinek a legszebb lesz a karácsonyfája, annak letöltünk egy másik jó karácsonyi app-et. Na uccu neki.

Délután 5 óra

Áron, menj készíts képeket mindenkiről az iPhone-nal és utána megint csinálj egy olyan jópofa Elf-es videót ezzel az app-el, ahogy ti meg a Nagyiék Elfnek öltözve táncolnak. Tavaly nagyon jó kisfilmeket csináltál, kíváncsian várom az ideieket is.

Délután 6 óra

Na menjünk lassan fürödni, mert holnap jön a Jézuska. Igen, a Santa is, Áron. Képzeljétek gyerekek, letöltöttem egy karácsony esti app-et. Mielőtt elalszotok, nézzétek meg. Nagyon cool. Lehet Santával énekelni is és visszaszámol holnap reggelig nektek miközben alszotok.

Este 7 óra

Na most már tényleg kezdjünk lefeküdni, holnap korán kelünk. Olvassuk el együtt még ezt a szép interaktív képes mesét amit tegnap töltöttem le.

Na gyerekek, most már tényleg itt az alvás ideje, utoljára még nézzük meg ezen az app-en, hogy merre jár Santa, aztán tényleg aludjunk mert korán kelünk ajándékot bontogatni. Jó éjszakát, gyerekek! Boldog Karácsonyt, gyerekek!

____________________________

Remélem idén Jézuska (vagy Santa) hoz egy olyan karácsonyi app-et, amivel elkerülhetjük a közeljövőt, és lesz egy olyan verziója is, amivel vissza lehet majd menni a múltba, átélni és egyben újra átstresszelni a régi Karácsonyokat…

Szenteste Software Update 2.0 – DOWNLOAD HERE

U.I.

Ha nem vagy rajta a Facebookon, vagy úgy érzed, hogy ciki lájkolni a blog Facebook oldalát, van más módszer is követni a blogot. Alul, az írás alatt egy (ál)név és egy email megadásával pár másodperc alatt feliratkozhatsz, és így értesítést is kapsz majd az új belejegyzésekről.

 

Hozzászólások

  1. Anika mondta

    A karácsonyfa állítás hetekkel előbb , (imádom, ejjel bevilágítja a hazat es szép lassan lelegelem a marcipanos szalon cukrot.)ajándékozás 25-en reggel…( a gyerekek tudnak játszani egész nap az ajándékokkal , csak 2 éve tértünk at, előtte mindig sírás volt a szent este vége … Mire belemerültek volna a játékba , le kellett feküdni) … Csak a vacsora készítés stressz maradt szent estére …. Kicsit könnyebb.

  2. szupernagyi mondta

    Hat bizony azok a hetvenes- nyolcvanas evek.Azert nagyon jo visszaemlekezni es nosztalgiazni is egy kicsit. Nekem mindenesetre sok szep emleket idez fel. Lehet,hogy azert,mert akkor meg fiatalok voltunk, vagy csak az ido mulasa teszi. Igaz,hogy nem volt kompjuter, de nagyon meghitt karacsonyi unnepek voltak. Azok a regi szep idok””””

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>