Éljenek a férfiak és az apák… legalább annyira mint a nők és az anyák!

A nemzetközi nőnap margójára

Tudom nem mindenki fogja e sorokat kedvelni, de mielőtt véleményt nyilvánítanánk, próbáljunk meg először legalább objektív módon megközelíteni azt a számomra érdekes kérdést, ami így hangzik: Vajon ugyanakkora társadalmi tiszteletben részesülnek a magyar férfiak és apák, mint a magyar nők és anyák? A félreértések elkerülése érdekében nem állítom, hogy szükség van az azonos tiszteletre (bár nem bánnám), csupán csak azt kérdezem, hogy a magyar társadalom vajon ugyanazzal a mércével méri-e a férfiak és apák tiszteletét, mint a nőkét és az anyákét. Természetesen nem tudom, és nem is tervezem ennek a kérdésnek minden aspektusát megvizsgálni. Ebben a szösszenetben pusztán csak a nemek tiszteletének nemzetközi, hazai és amerikai megemlékezéseit fogom tényszerűen egymás mellé állítani, aztán ezekből majd mindenki azt von le magának, amit akar.

A Nemzetközi Nőnap vs. A Nemzetközi Férfinap

Kezdjük akkor egy személyes élménnyel a nemzetközi nőnapról. Valószínűleg, mivel én még az átkosban születtem és nevelkedtem, a nőnap nekem már csak az iskolai vagy munkahelyi kötelező, vagy inkább elvárt virágadással maradt meg az emlékezetemben. Szomorú, tudom. Leszögezem, tisztelem a nőket és igenis megérdemlik a megemlékezést, a virágot, sőt többet is. Csak azt nem értem, hogy ezzel az erővel miért nincs egy nemzetközi férfinap és mi férfiak miért nem kapunk mondjuk egy csokit a nőtársadalomtól az év valamelyik napján? Szerintem a nemek közötti egyenlőség eszménye is sokkal jobban és hitelesebben érvényesülne ezáltal. (Ja, és a csokihoz egyébként nem ragaszkodok.)

Ha a nemzetközi nőnapon a nők egyenlő jogokért és lehetőségekért vívott évszázados küzdelmére emlékezünk, akkor miért ne lehetne egy nemzetközi férfinap is, amikor például a férfiak családfenntartásban vállalt évezredes szerepe, vagy esetleg a férfiak történelemben játszott évszázados szerepe előtt tisztelegnénk. Mindegy mi a cél, csak arra akartam rávilágítani, hogy a nemzetközi nőnappal szemben nincs egy nemzetközi férfinap. De tényleg nincs? Nézzük csak meg mit mond kedvenc munkatársam a gugli.

19

Lám-lám, mégiscsak van nemzetközi férfinap, igaz a megemlékezés nem olyan régi keletű mint női megfelelője, de azért létezik, csak éppen vagy nem tudunk róla vagy nem ünnepeljük Magyarországon, bár ahogy ezt majd később olvassuk, ez sem teljesen igaz. Lássuk mit is ír a magyar Wikipédia a nemzetközi férfinapról:

A nemzetközi férfinapot (november 19.) először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az esemény ezt követően nagy elismertséget kapott a férfiaktól világszerte, például az Amerikai Egyesült Államokból, Európából, Afrikából, Ázsiából és a Karibi térségből. Magyarországon 2009-től szerveznek a nemzetközi férfinaphoz köthető rendezvényeket.

Az UNESCO nevében Ingeborg Breines, a Women and Culture of Peace program vezetője nyilatkozta, hogy „ez egy kiváló ötlet, ami a nemeknek egyensúlyt adhat.” Hozzátette, hogy szervezete örömmel várja az együttműködést a nemzetközi férfinap szervezőivel.[1]

A jeles nap célja

A nemzetközi férfinap célja, hogy a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget. Ez egy olyan alkalom is, mely elítél minden a férfiak ellen szóló diszkriminációt és hangsúlyozza az elért eredményeiket a férfiak hozzájárulását a közösség, a család, a házasság és a gyerekekkel való törődésben, valamint elismeri a közösségben betöltött nélkülözhetetlen szerepüket.

A férfiak minden nap áldozatot vállalnak a munkahelyükön, mint férj és apa helyt állnak családjukban. Törődnek és odafigyelnek a barátaikra, részt vállalnak szűkebb közösségük és nemzetüket terhelő gondokból. A nemzetközi férfinap ezért lehetőséget teremt arra, hogy jóakaratú emberek a világ minden pontján elismerjék és ünnepeljék a hozzájuk tartozó férfiakat. Az elmúlt tíz évben különféle módon tartottak nemzetközi férfinapot, többek között nyilvános szemináriumok, iskolai rendezvények, rádió- és tévéprogramok formájában. Ünnepelték templomokban, békés kiállításokon, felvonulásokon. Ennek a napnak az évenkénti megtartása jó lehetőség arra, hogy elismerjék a férfiak érdemeit és odafigyeljenek rájuk.

A szervezők minden évben más témát emeltek ki a férfiakat érintő témák közül. Így 2002-ben a béke, 2003-ban a férfiak egészsége, 2008-ban a férfiak által hozott áldozat, és 2009-ben pozitív férfi példaképeket helyezték előtérbe.

Világszerte a nemzetközi férfinap szervezői a következő célokat tűzték ki:

• Megünnepelni a férfiakat és a fiúkat, hogy elismerésre kerüljön az értékes és pótolhatatlan hozzájárulásuk, melyet a közösségeinkért és a társadalmunkért tesznek.

• Előtérbe kell helyezni a nemek közötti egyenlőséget és szükséges támogatni a nemek közötti kapcsolatokat.

• Ki kell emelni az erőt és a bátorságot, amivel a férfiak a jobb és biztonságosabb közösségi élet kialakításában vesznek részt.

• Pozitív férfi példaképeket kell felmutatni. Itt nem szabad a filmsztárokra és a sportolókra gondolni. Hétköznapi férfipéldák kellenek, akik megtestesítik a mindennapi dolgozó embert, aki egészséges és tisztességes életet él.

A Nemzetközi Férfinapot ünneplik Trinidad és Tobagóban, Jamaicában, Ausztráliában, az Amerikai Egyesült Államokban, Új-Zélandon, Pakisztánban, Haitin, Szingapúrban, Máltán, Dél-Afrikában, Kínában és az Egyesült Királyságban. A szervezők felhívása, hogy csatlakozz hozzájuk november 19-én. Ünnepeld velük együtt a férfiakat, akik körülöttünk vannak, értünk és a családjainkért dolgoznak, a munkahelyeken teljesítenek, és a nemzetükért küzdenek szerte a világban.

Tehát igenis létezik nemzetközi férfinap, csak éppen népszerűsíteni kellene. Esetleg a kereskedelemnek és a médiának jobban fel lehetne karolnia ezt a megemlékezést, ahogy ez más esemény esetében, legalábbis az Egyesült Államokban, ez már többször sikeresen meg is valósult. Na mondjuk nem úgy, ahogy a nemzetközi férfinap szervezői próbálkoznak. Kattints erre a videóra, hogy megértsd miről beszélek.

Szerintem egyébként a nemzetközi férfinap szervezői nagy bakit követtek el, amikor a férfinapot November 19-ére tűzték ki, mert ez a dátum túl közel esik az amerikai Hálaadás ünnepének időpontjához. Ugyanis Amerikában egy ilyen (értsd gazdaságilag potenciális) kezdeményezés mögé a kereskedelmi szféra simán be is állna egy jól időzített, azaz más, kereskedelmileg még nem lefoglalt dátum esetén. Azonban az is igaz, – és ezt sokan nem tudják Magyarországon – hogy a “nemzetközi” jelzőtől függetlenül, az USÁ-ban a nemzetközi nőnapról még csak meg sem emlékeznek.  (Szerintem az átlag amerikai azt sem tudja, hogy létezik ilyen.) Ebből kifolyólag elég furcsa lenne, ha csak a férfiakat ünnepelnék errefelé. Viszont  Magyarországon, ahol a nemzetközi nőnapnak viszonylag nagy hagyománya van, ott azért megemlékezhetnének a férfinapról is. De ne mondjunk itéletet, reméljük Novemberben hallunk majd még róla otthon a médián keresztül. Én mindenesetre kiváncsian várom mi lesz akkor.

Anyák Napja vs. Apák Napja

Akkor lássuk, hogy mi a helyzet az apákkal, az anyákkal szemben és itt már talán nem kell annyira kreatívnak lennünk, hogy kitaláljuk vajon miért szerethetjük az apákat (is). Gyakorló apaként megmondom őszintén kifejezetten jól esik, hogy itt Amerikában igenis van egyenlő módon megünnepelt hivatalos apák napja is. Elvégre melyik apa ne örülne annak, ha az év egyik napján végre egyszer őt is megünnepelné a család, és gyermekei aranyos ajándékokkal kedveskednének neki. Lásd lent a képeket az én ajándékaimról, amiket az gyermekeimtől kaptam apák napjára. Örök emlékek maradnak.

image

image

És az Egyesült Államokban még a kereskedelem, valamint a média is támogatja ezt a napot, hozzáteszem ugyanolyan hangsúllyal mint az anyák napját. Itt az apák napját Június harmadik vasárnapján ünneplik 5 héttel az anyák napja után és a tradíció nem új keletű, története egészen a huszadik század elejéig nyúlik vissza. Itt van a Wikipédia rövid összefoglalója, melyből az is kiderül, hogy – állítólag – Magyarországon is ünneplik:

Az apák napja egy világi ünnepnap, Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik. (Vannak, akik – viccesen – május 19-ét, Ivó napját tartják apák napjának.) A 20. század elején kezdték el megtartani az anyák napja párjaként. Az apaságot és a szülői szerepet ünneplik ilyenkor. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődre. Az apák napját világszerte számos különböző időpontban ünneplik. Ezen a napon általában ajándékot adnak az apáknak, és ilyenkor a család általában együtt van.

Története

Amerikában a Crestonban Washingtonban született Sonora Smart Dodd volt az ünnep megalapításának legnagyobb kezdeményezője. Apja, a háborús veterán William Jackson Smart egyedül nevelte fel hat gyermekét. A hölgynek az adta meg a kellő önbizalmat, mikor Anna Jarvis megalapította az anyák napját. Az apák napjának eredeti tervezett dátuma június 5., édesapja halálának évfordulója lett volna, de nem volt elég idő megbeszélni a részleteket a szervezőkkel, így június harmadik vasárnapján tartották, és tartják ma is. Az első apák napja 1910. június 19-én volt Spokane-ben.

A William Jennings Bryanhez hasonló személyek segítségével lett szélesebb körben ismert ez az ünnep. Az apák napját 1916-ban az akkori amerikai elnök, Woodrow Wilson is megtartotta családjával, majd Calvin Coolidge 1924-ben javaslatot tett, hogy nyilvánítsák nemzeti szabadnappá. Az ünnepet hivatalosan 1972-ben Richard Nixon ismerte el.

Az utóbbi években a kereskedők alkalmazkodtak az ünnephez, ilyenkor általában a műszaki cikkek és a szerszámok kereslete növekszik. Iskolák, és egyéb gyermekintézetek az ünnep előtt mindig ajándékokat készítenek.

Érdekességek

• Ilyenkor bonyolítják le a legtöbb R-beszélgetést (olyan telefonhívás, melynek költségeit a hívott fél viseli)

• Az Egyesült Királyságban az apák napja kilenc hónappal megelőzi az anyák napját

• Tréfásan a fizetésnapot is szokás több országban „apák napja”-ként emlegetni.

Fathers-Day

Nos, ehhez már csak annyit érdemes hozzátenni, hogy állítólag az apák napja magyarországi meghonosítására 1994-ben a Borsod megyei United Way indított mozgalmat Miskolcon de nem tudom mekkora sikerrel járt, mert 2004-ig, amíg Magyarországon tartózkodtam nem is hallottam róla. Bár az is meglehet, hogy otthon azóta igenis népszerű ünneppé vált. Remélem így van, bár akkor azért valószínűleg 668-nál több követője lenne az “Apák napját a Magyar Apáknak” nevű Facebook oldalnak is. Beszédes még egy hasonló témájú másik Facebook statisztika is:

Hát akkor éljenek a nők Március 8-án! A férfiak pedig a nemzetközi férfinapon, kicsit később az év folyamán!  Továbbá, mindkét szülőnek járjon ki a megfelelő társadalmi tisztelet, és természetesen ugyanannyi Facebook like is… Ez utóbbi érdekében én már megtettem a magamét.

Apropó Facebook like, ha tetszett ez írás és esetleg érdekel még más hasonló jellegű korábbi, valamint a közeljövőben megjelenő szösszenet is, akkor légyszíves lájkold a blog facebook oldalát, amit itt találsz: http://www.facebook.com/PrehryFarkas

Köszönettel, a Prérifarkas…

 

Hozzászólások

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>