Európa igazi Facebook profilképe?

Júniusban – az Isztambuli repülőtéren elkövetett terrorcselekmény és az azt követő közösségi oldalon tapasztalható relatív közömbösség kapcsán – írtam egy szösszenetet. Ebben a rövid és többnyire inkább csak gondolatébresztő írásban felvetettem egy pár kérdést annak kapcsán, hogy a korábban Párizsban és Belgiumban elkövetett merényletekre a világ és a Facebook-felhasználók kicsit másképp reagáltak. Talán emlékszik mindenki, hogy a FB felhasználók jelentős hányada cserélte le profil-képét francia és belga zászlókra. (Ugyanez azonban elmaradt az Isztambuli robbantást követően.)

Nos, itt kezdődött el valami, amit egyszerűen képtelen voltam befejezetlenül hagyni. Folyton az járt az eszemben, hogy vajon melyik az az ország még, ahol hasonlóan tragikus esemény után ugyanilyen “közömbösség” uralkodna el a Facebookon. Máshonnan megközelítve a témát, arra voltam kíváncsi, hogy vajon hol található az origója annak a láthatatlan európai “szimpátia vagy közömbösség” koordinátarendszernek, amelytől délre vagy dél-keletre az emberek vállat vonva tovább olvassák hírfolyamukat egy ilyen tragédia hallatán, viszont attól északra vagy észak-nyugatra éppenséggel lecserélik profilképeiket, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a terrorcselekmények ellen illetve azok áldozataikért azokban az országokban.

Ezentúl természetesen az is nagyon érdekel, hogy mi lenne akkor, ha – ne adj’ Isten Magyarországon is történne egy ilyen tragédia. Akkor vajon mekkora lenne a szimpátia Magyarországért, azaz hol helyezkedik el Magyarország ebben a fent említett fiktív közösségi média-térképre rajzolt koordinátarendszerben.

A PROJEKT

Ez volt tehát a motiváció a most induló, reményeim szerint nagyszabású európai közvélemény kutatásnak, mely a FACELESS EUROPE projekt nevet kapta a következő angol szavak betűiből. (FACELESS EUROPE: FACEbook profiLE picture solidarity againSt terroriSt attacks in EUROPE)

terrorizmus_profile_nagy

Az online kutatás, (suveymonkey.com) speciálisan erre a célra megtervezett angol nyelvű kérdőívre épül. Maga a kérdőív 23 többnyire egyszerű kérdésből áll, és  béta-tesztek alapján mindössze 5 perc alatt kitölthető. A kutatás fő célját 4 kérdésre adott válaszokkal fogjuk valószínűleg elérni, ugyanis a válaszadóknak a 4 csoportra osztott 34 európai országban feltételesen bekövetkezendő terrorcselekmények által kiváltott “Facebook szimpátiáját” mérjük majd le és hasonlítjuk az országonkénti válaszokat össze. Feltéve ha elég adat gyűlik össze az egyes országokból.

Mindezek mellett azt is megtudjuk majd közvetlenül, hogy melyik országban miképp viszonyulnak a terrorcselekményekhez és mivel minimális – személyi azonosításra egyébként nem alkalmas – demográfiai adatot is gyűjtünk, így remélhetőleg mód nyílik majd érdekes elemzésekre is.

A kizárólag angol nyelven elérhető kérdőív az írás végén található és egyben ki is tölthető azok számára, akik állampolgárai az alábbi 34 európai országnak, angolul tudnak és „aktív” Facebook felhasználók. Mivel várható, hogy lesznek olyanok, akik nem szeretnének adatot megadni magukról, ezért próbáltuk a demográfiai kérdések számát minimalizálni, illetve egyes kérdéseket opcióssá tenni, azonban a kutatás célját szolgáló alap, és bizonyos demográfiai kérdéseket “kötelező” jellegűvé tettük, mert ezek nélkül ez egész projekt értelmét veszti illetve nem lehet majd alap következtetéseket levonni. Tiszteletben tartva mindenki érzékenységét, jelzem, hogy a közvélemény-kutatásban való részvétel teljesen önkéntes, tehát, aki nem hajlandó a “kötelezővé” tett kérdésekre választ adni, annak ezt a kutatást nem ajánljuk.

terrorizmus_poszt_01_nagy

FONTOS INFORMÁCIÓK

Természetesen, mint minden – akár tudományos értékű – kutatásnak, így ennek is vannak és lesznek buktatói és velejáró hiányosságai is. A mintavételből adódóan nyilván nem beszélhetünk majd reprezentatív véleményről, de ez nem is várható el mivel eleve egy szelektált szegmens  (angol nyelv-tudás, Facebook használó) véleményét kérjük majd ki.

Természetesen lesznek sokan olyanok, akiknek egyes kérdés feltevése vagy maguk a válasz opciók nem felelnek majd meg. Ez valahol természetes, mert mindenki máshogy gondolkodik. Ezekhez a borítékolható észrevételekhez csak annyit röviden, hogy a kérdések többsége már szerepelt hasonló közvélemény-kutatásban, így azok egyrészt validáltak, másrészt megkönnyítik a válaszok jövőbeni összehasonlítását is.

Azt is sokan fogják majd kérdezni, hogy miért csak európai országokat vizsgálunk, sőt még azt is, hogy miért csak azt a 34-et. Erre egyszerű a válasz, még akkor is ha ez nehezen elfogadható egyes európán kívüli állampolgárnak, illetve olyan európai érdeklődőnek, akik viszonylag kisebb országokban élnek, mint például Málta vagy Luxemburg. A magyarázat a szűkítésre a komplexitás redukálása. Már a mostani 34 országot is nehéz úgy felsorolni és egyenként megkérdezni az olvasót, hogy annak ne menjen el a kedve a válaszolásoktól. Képzeljük el mi lenne, 100 fölötti országszámnál. Az adatok feldolgozása is nehezebb lenne, az specifikus fizetett hirdetések pedig nagyon sokba kerülnének. Egyszóval leszűkítettük a kutatást 34 nagyobb Európai országra.

És végül essen szó a 4 kérdésben szereplő feltételes terrorcselekmény mértékéről is, merthogy biztos sokan fogják megkérdőjelezni a kérdésben szereplő 500 áldozati számot. Nyilván nincs pontos és ezért mindenki által elfogadott szám, mivel itt egy hipotetikus tragédiáról van szó, tehát ezzel az erővel lehetne 100 vagy 1,000 vagy több tízezer is. Mégis az 500 mellett döntöttem, mert ez egy viszonylag elég nagy áldozatszám, legalábbis a korábban említett és a FB-on “lereagált” terrorcselekményekhez képest. Azaz, nem “annyira kevés”, ezáltal a válaszadó remélhetőleg nem azon gondolkodik majd el, – tehát  mérlegeli majd a válaszát – hogy ez a “kevés” áldozatszám, hogy viszonyul a párizsi vagy belga tragédiák áldozatainak számához, hanem – megint csak remélhetőleg – inkább azon, hogy vajon megváltoztatná-e a FB profilképét. Ha pedig nem említettünk volna semmilyen áldozatszámot a kérdésben, akkor a válaszok többsége valószínűleg az lenne, hogy “attól függ mekkora volt a terrorcselekmény”, tehát valamilyen számot kellett találni.

ADATGYŰJTÉS

Ezután a technikai kitérő után térjünk vissza röviden a kutatáshoz, mert ez a tegnapi nappal elindult. Az adatgyűjtés szinte kizárólag a Facebookon történik fizetett hirdetések és reményeim szerint olvasói megosztás útján. A fogadtatás és a kellő országonkénti minta elérésének fényében az év végéig várunk válaszokra és az adatok feldolgozását követően előreláthatólag jövő év második negyedévére lesznek készek az elemzések. Ezeket itt a blogon, illetve a kutatás Facebook Oldalán teszem majd közzé. (https://www.facebook.com/Faceless-Europe-217838501952597/). Bár a FB oldal elsősorban adatgyűjtési szerepet tölt be, terveim szerint apró részeredményeket is tudunk majd közölni az elkövetkezendő hónapokban, így érdemes lehet tehát LIKE-olni a FB oldalt.

Aki olvassa e blogbejegyzést és a fenti minimális követelményeknek megfelelve, részt szeretne venni ebben a kutatásban, annak nincs más dolga, minthogy a lenti linkre kattintson.

Külön hálás lennék, ha a FB posztot, vagy a kutatás linkjét meg is osztanád, hogy minél több magyarhoz és más európai állampolgárhoz is eljusson majd ez a lehetőség. Előre is köszönöm a megosztást.

Link a kérdőívhez: https://www.surveymonkey.com/r/FACEEUBLOG

(Szó szerint), reklám után visszajövünk… eredményekkel…

 

 

Hozzászólások

  1. Katalin Heilig mondta

    Dezső! Mivel te egy Magyar blogger vagy, és főként Magyarok olvassák a blogodat, nem lesz probléma hogy tulnyomorészt Magyarok fogják kitölteni a kérdöivet, és arányaiban alig lesz más Europai/nemze tközi vélemény nyilvánitás?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>