A munkatársak örömére

Egy vállalkozó sok esetben azon találja magát, hogy jól megy a cég, jó ötletei vannak, jól felépített alapokkal dolgozik, ami hosszútávon meghatározza az előrehaladást és a folyamatos fejlődést, mégis azt érzi, hogy a belső folyamatokon szeretne változtatni, mert vannak olyan dolgok, amik nem elég hatékonyak vagy gyorsak – gondolok itt döntési jogkörökre, folyamatokra vagy kommunikációs utakra – vagy épp nem nyújtanak megfelelő biztonságérzést és védelmet, mint például a munkavédelem területe.

Mi lehet például ezen a területen nagy hiba? Hiába van egy nagyon jól működő, hatalmas szakami tapasztalat és tudás alapján összeállított rendszerünk a munkavédelem területén – például, ha egy építtető vállalat vagyunk – ha nem társul ehhez az egész rendszerhez egy megfelelő munkavédelmi oktatás nem fogják tudni a kollégák, hogy mit kezdjenek a kialakult helyzetekkel. Nem tudják, hogy a felépített rendszert, hogy kell működtetni, az eszközöket, hogy kell használni, kinek mi a dolga egy-egy váratlan esemény bekövetkezte esetén. Mindezekkel együtt a felépített rendszerünk is alkalmatlanná válik a valódi védelem biztosítására, ugyanis, ha nem tudjuk használni, ha fejetlenség uralkodik el egy váratlan helyzetben, a kollégák nem tudják kinek pontosan mi a dolga, hogyan tudnak segíteni egy bajba jutott munkatárson vagy épp milyen tűzoltó készüléket kell használniuk, és azt pontosan hogyan, akkor megette a fene, eluralkodik a káosz és a károk hatalmasak lesznek.

Nem elég tehát egy olyan külső partnert keresnünk, aki tökéletes rendszert épít ki számunkra, a tökéletes eszközökkel és berendezésekkel, ha nem társít hozzá egy kifejezetten a rendszerhez illeszkedő, speciális oktatási folyamatot, ahol minden egyes alkalmazott megtanulhatja, pontosan milyen helyzetben mit kell tennie, milyen eszközt milyen esetben és pontosan hogyan kell használnia. Nem pusztán a törvényi kötelezettségnek kell ugyanis megfelelni a munkavédelmi oktatás tekintetében sem, legalábbis abban az esetben, ha valódi értéket nyújtó rendszert szeretnénk építeni és működtetni.